Myten om fett

Hjärnan innehåller 70% fett - kanske vi borde tänka lite mindre? Eller äta mindre fett så att hjärnan upphör att fungera, så slipper vi fundera på något alls. Vad beror Alzheimer på?


40.000 människor dör varje år av bilolyckor i USA. Ändå är det naturligtvis få som skulle dra sig för att använda bil. Om detta hemska tillstånd uppstod oväntat och snabbt skulle till och med bilar bli förbjudna i vissa regioner.
Det som gör oss feta är inte fett utan om vi äter på tok för mycket.



Många är rädda för att äta fett men faktum är att det är ett näringsämne som vi behöver för att må bra.

Kroppen behöver fett för att tillverka hormoner och det finns vitaminer som vi bara kan använda om det finns fett i måltiden. När fettet har kommit på plats i kroppen spelar det också en viktig roll. Under huden ska vi ha ett lagom tunnt fettlager som fungerar som värmeisolering. Det mjuka fettet som lindar in njurar och andra inre organ behövs för att mildra stötarna när vi hoppar och springer.

Fett förser oss även med de essentiella, livsnödvändiga, fettsyrorna i omega-3- och omega-6-familjerna. Dessa fetter kan kroppen inte tillverka själv utan vi måste få i oss dem via maten.

Fettets funktioner



  • Membranuppbyggnad – fett är en viktig komponent i cellmembran och nervfibrer

  • Vitaminbärare - de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K kan enbart transporteras med hjälp av fett. Ett extremt lågt intag av fett kan leda till vitaminbrist.

  • Skyddar organ - fett omgärdar och skyddar många inre organ  hjärtat, levern, njurarna och hjärnan.

  • Isolerar - underhudsfett isolerar och håller värmen kvar i kroppen.

Typer av fett

Mättat fett ökar det onda kolesterolet, LDL. För mycket av det mättade fettet kan ge insulinkänslighet, som kan leda till typ 2-diabetes. Både högt kolesterolvärde och diabetes är riskfaktorer för hjärtsjukdomar.
Mättat fett finns framför allt i animaliska produkter som smör, grädde, mjölk och kött.

Enkelomättat fett minskar det onda kolesterolet, LDL och ökar det goda kolesterolet, HDL. Enkelomättat fett finns i olivolja, rapsolja och andra vegetabiliska oljor. Men även nötter, mandel och avokado är rikt på enkelomättat fett.

Fleromättat fett kan minska det onda kolesterolet, LDL men kan också minska det goda kolesterolet. Fleromättat fett delas i två huvudgrupper, omega-6 och omega-3. De är de enda fettsyror vi behöver äta eftersom kroppen själv kan framställa övriga. Fleromättat fett finns i skaldjur, fet fisk som lax, makrill, sill och strömming, linfröolja, majsolja och sojaolja.

Fett gör dig inte fet

Fett i sig gör inte så att du går upp i vikt. Det är först när ditt energiintag överstiger din energiförbrukning som din vikt börjar röra sig uppåt.

KOM IHÅG:

Fett behövs för att förbränna fett, och lagom mängd fett gör dig både mätt längre och minskar sötsuget än om du byter ut fett mot kolhydrater.

Mängden fett du bör äta beror på hur ditt intag av kolhydrater ser ut. Om du föredrar att följa en kosthållning som är relativt snål på kolhydrater, bör du äta rätt mycket fett för att inte hamna på ett för lågt energiintag.

Fettintag

"Fett bör ge högst ca. 30 procent av energiintaget (energiprocent), vilket motsvarar ca. 70 gram per dag för en vuxen kvinna och ca. 90 gram per dag för en vuxen man."
--Livsmedelsverket


Bra att veta om fisk

Nästan all fisk innehåller mycket proteiner, bra fetter, D-vitaminer, jod och selen. Förutom vitaminer och mineraler innehåller fisken det värdefulla fettet omega-3 som är nödvändiga för utvecklingen av hjärnan och det centrala nervsystemet.

Fiskens protein stimulerar och underlättar upptaget av järn i kosten. Det är viktigt eftersom kroppen har mycket svårt att ta upp järn. Ungefär en tredjedel av alla svenska kvinnor i fertil ålder har också dåliga järndepåer i kroppen.

I solfattiga länder som Sverige får många i sig för lite D-vitaminer och det ger ökad risk för benskörhet och frakturer. Fisk som innehåller mycket D-vitamin är därför extra viktig för oss och det räcker med mindre än 50 gram fet fisk, som t ex lax för att täcka hela dagsbehovet av D-vitaminer.

Kom ihåg att näringsinnehållet i fisken påverkas av hur den lagas till. Hård stekning, hård grillning eller långvarig kokning är aldrig bra. Det gör fisken torr och dessutom förstörs viktiga vitaminer.


Röd linsgryta med stark korv

4 pers

Morot                             2
Vitlök                             4 klyftor
Röda linser                    4 dl
Vatten                            1,2 l
Hönsbuljongtärning       1 st
Kajennpepparpulver      2 krm
Salt                                
Stark korv (chorizo)       4 st
Vårlök                            4 st

Tillagning

  1. Skala och skär morot i halvmånar.
    Skala och skiva vitlök. Skiva vårlök.
  2. Koka linser, vitlök, morot, buljongtärning, chili och salt i cirka 5 minuter, tills linserna är mjuka.
  3. Skiva korven, lägg i grytan och koka upp.
    Strö över vårlök. Servera.

Smaksatt salt


Ingredienser

Flingsalt                       1 dl
Torkade örtkryddor    1/2 dl
Sesamfrö                     1 msk
Rivet torkat limeskal   1 tsk

Sanningen om ägg

Om ägg (äggula, äggvita)

 

Ägg består av skal, gula och vita. Skalet består av kalk.  Äggvita innehåller 90 % vatten och 10 % ren protein. Gulan är det egentliga ägget. Ägg innehåller alla närings­ämnen en kyckling behöver, mineraler, vitaminer (utom C-vitamin) och fett. De flesta känner nog till att ägg innehåller mycket kolesterol, men vad som är mindre bekant är att all kolesterol finns i gulan. Äggvita och t.ex. maränger har 0 kolesterol.

Ägg – nyttig hälsomat

Ägget är fullt av näringsämnen. Det innehåller fullvärdigt protein som bygger upp hela din kropp och i princip alla vitaminer utom C. Dessutom innehåller det viktiga mineraler och förser dig med energi.
 
Sanningen om kolesterol. En del människor utesluter ägg ur sin kost på grund av rädslan för hjärt- och kärlsjukdomar. De flesta känner till att ägg innehåller kolesterol men det är inte många som vet att kroppen själv bildar drygt ett gram kolesterol per dag.
 
Detta är två-tre gånger mer än vad man normalt får i sig med kosten. Kolesterol är nödvändigt för kroppen, bland annat för framställning av hormoner och gallsyror, cellernas tillväxt och funktion. Kroppens kolesterol bildas av levern utifrån de olika fetter vi äter. Idag vet man att kostens fettkvalité har större betydelse för blodfetterna än hur många ägg man äter.

Det är det mättade fettet som är den stora boven eftersom det höjer halten av det ”onda” kolesterolet. Det onda kolesterolet fastnar i blodkärlen och kan öka risken för olika hjärt- och kärlsjukdomar. Ägg innehåller mest av enkelomättat fett som istället ökar det ”goda” kolesterolet. Det goda kolesterolet hjälper till att rensa kärlen.

Dessutom har friska människor ett regleringssystem som sköts via levern. Äter vi mycket kolesterol i maten lugnar levern ner sin produktion medan om vi äter lite kolesterol i maten så höjer levern sin produktion. Denna reglering kan störas av dåliga matvanor och andra livsstilsfaktorer. Kolesterolet i sig innebär fara endast vid mycket höga värden eller om man fått order från sin läkare.

 


Äggröra


2 Pers
Ägg    4
mjölk  8 dl
smör
salt
svartpeppar
  1. Vispa äggen lätt, tillsätt mjölk och kryddor. Det är viktigt att inte vispa mycket.
  2. Smält lite fett i panna på halvlåg värme.
    Häll smeten i pannan och rör sakta med en trägaffel i pannan, så att lös smet blandas med stannat ägg.
  3. Ta av pannan från värmen.
    Rör ner ytterligare lite matfett.
    Krydda med salt och peppar.

    Serveras varm eller kall.


Ägg och sill smörgås




Ingredienser:

Ägg
Inlagd sill
Bröd (hårt el. mjukt)
dill

Info om sill
Sillen är mycket rik både på både protein, fett, omega-3 fettsyror, vitamin D, selen och vitamin B12, ämnen som de flesta behöver få i sig mer av.


Baljgryta med basilika och chevré

 

Ingridienser:
2 dl stora vita bönor
2 dl kokta svarta bönor
1 dl kokta röda linser
1/2 gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 msk olja
1 burk krossade tomater
2 dl vatten
3 msk vit balsamvinäger
1/2 msk honung
salt och svartpeppar
1/2 kruka färsk basilika
100 g chèvre
1/2 dl Fågelfrön

Fågelfrön
1 1 dl svarta sesamfrön
1 1 dl vita sesamfrön
1 1 dl solroskärnor
1 1 dl pumpakärnor

Gör så här

1. Fågelfrön: Blanda samman fröerna.

2. Finhacka löken och vitlöken.

3. Fräs dem i olja på medelvärde och tillsätt krossade tomater, vatten, balsamvinäger och honung.

4. Koka i cirka 10 minuter.

5. Lägg i bönorna och linserna och låt grytan bli varm.

6. Smaka av med salt och peppar och rör ner färska basilikablad.

7. Toppa grytan med smulad chèvre och Fågelfrön.


Krämig morotssoppa


1 kg     morot/morötter, skivade
1 st      gul lök(ar), hackad
2 msk  smör
1,5 dl   vitt vin, torrt
1 l        vatten
1 msk  rosmarin
1 dl      crème fraiche
3          buljong

Tillagning

1. Fräs morötterna och löken mjuka i smöret. Tillsätt vin, vatten, buljongtärningar samt hälften av rosmarinen. Koka på svag värme tills morötterna är mjuka, det tar ca 15 minuter.

2. Mixa soppan i en matberedare eller med en stavmixer tills den blir slät. Häll tillbaka den i kastrullen, vispa i crème fraiche och resten av rosmarinen. Låt soppan koka ihop ytterligare några minuter. Salta och peppra om så behövs.

Kan med fördel serveras med färska räkor och  en klick creme fraice

Auberginegratäng med mozzarella


4 Portioner

1 kg tomater
2 gula lökar
några kvistar basilika
½ dl olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ml olja
2 auberginer
1 dl riven parmesanost
1 dl vetemjöl
200 g grovriven mozzarella

Gör så här:
Skär tomaterna i bitar, skala och skiva löken. Plocka basilikabladen från kvistarna. Hetta upp oljan och fräs löken en stund tills den blir mjuk. Rör ner tomater, basilikablad och pressa i vitlöken. Låt småputtra i 15 minuter. Krydda.

Sätt ugnen på 175°C. Smörj en ugnssäker form med olja.

Skär auberginerna i skivor. Blanda parmesanost och mjöl. Vänd aubergineskivorna i det. Varva tomatsås med aubergineskivor och mozzarella, avsluta med tomatsås och ost.

Grädda ca 40 minuter mitt i ugnen, tills auberginen blivit riktigt mjuk.

Äkta ekologiskt vanlijpulver



Äkta ekologiskt vanlijpulver är fritt från både socker och det syntetiska vanillinet som alltid smakar så beskt. Det äkta vaniljpulvret innehåller bara Bourboun Vaniljstång och är sagolikt god!



Kesella-yoghurt med musli

150 g Kesella
Lättyoghurt efter smak
Äkta vaniljpulver
1 dl osötad musli
kanel/kardemumma

Rör ner 100 g Kesella i en skål. Tillsätt yoghurt efter smak och konsistens. Kesellan har en ganska tjock konsistens och behöver blandas ut för att bli riktigt god. Blanda i en liten skvätt äkta vaniljpulver. Strö över din hemmagjorda favorit musli.


Äppelgröt


1 dl fiberberikat havregryn
2 dl vatten
1 krm salt
½ dl russin
1 krm kanel
1 hackat äpple

Till servering
lättmjölk, hackade nötter

Rostade kikärtor


Ingredienser till recept

    * 1 burk kikärtor eller hemkokta kikärter, ca 400 g
    * 2 msk olivolja
    * 2 finhackde vitlöks klyftor
    * 1 tsk paprika pulver (starkt)
    * Flingsalt (gourmetsalt) och nymalen svartpeppar

Tillagning av recept

   1. Sätt ugnen på 220 grader.
   2. Skölj kikärtorna i ett durkslag och låt dem rinna av ordentligt (du kan också koka egna kikärter enligt anvisningar på paketet fast då behöver du ej ha ugnen igång samtidigt).
   3. Sprid ut kikärtorna på en ugnsplåt och ringla över olivoljan samt strö över vitlöken. Blanda runt lite.
   4. Rosta kikärtorna i ugnen i ca 15 minuter.
   5. Ta ut kikärtorna. Strö över salt, peppar och paprikapulver och medan kikärtorna är varma. Rör om.
   6. Häll ut de rostade kikärtorna på hushållspapper och låt dem svalna och torka.
   7. Servera rostade kikärter som drinktilltugg, snack eller godis.

Guacemole

Guacemole kan vara riktigt gott och - enligt mig - även mindre gott. Köper man färdig guacemole i butik är de oftast fullproppade med tillsatser. Som tur är kan man göra det lika lätt och mycket godare hemma på knappt 5 minuter. Allt du behöver är en stavmixer!

4 pers:
2 mogna avocados
1 vitlöksklyfta
4 msk creme fraiche 5%
1/2 saft av citron
salt och peppar efter smak

Mixa med stavmixer!


Bra att veta om avokado!

Avokado innehåller nyttiga fetter, antioxidanter, A-vitamin, betakaroten och fler viktiga näringsämnen. Avokado kan vara bra för levern, hjärta och den används ofta inom skönhetsvård. I avokadon hittas också Glutathion som kraftigt antioxiderande och fettlöslig och Beta-sitosterol som är bra för kolesterol nivåerna.

Hummus

Världens godaste och lättaste dip, röra och tillbehör!



1 burk kikärtor (Om man inte kokar egna, jag har vant mig vid burk och tycker det är godast)
1-2 klyftor vitlök
salt, peppar efter smak
1/2 pressad citron
ca 4-5 matskedar vatten.

Mixa med stavmixer och börja smaska!

Auberginedipp

        Du behöver
  • 4 medelstora auberginer
  • 1 liten citron
  • 1 vitlöksklyfta
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

Rensa och skiva frukterna i fyra skivor på längden. Pensla rikligt med olivolja och salta. Lägg auberginerna på bakplåtspapper eller smord plåt. Rosta i ugnen cirka 250-275 grader tills frukterna blir mjuka och får fin färg.

Låt auberginerna svalna lite och dra sedan loss skalet. Mixa aubergineköttet slätt, smaksätt med saften av en liten citron. Pressa ner en vitlöksklyfta och blanda väl. Smaka av och salta eller peppra efter behov.

Förvara auberginedippen i skål och täck ytan med olivolja. Håller sig några dagar i kylskåp.


Palak paneer (Indiskt)

Palak betyder spenat och paneer är namnet på indisk färskost.

Ingredienser:
1 msk olja
2 skivade vitlöksklyftor
Ett fat med hela kryddor:
1 tsk brun kummin
1/2 tsk senapsfrön
Ett fat med malda kryddor
1 msk korianderpulver
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk chilipulver
salt efter smak
50 g paneer i kuber
200 g spenatblad, kokta och mixade till en puré

Paneer:

1. 1 liter gammaldags mjölk
2. 1/2 citron eller en lime eller en matsked vinäger

Tillagning:
1. Koka upp mjölken
2. Tillsätt citronen, limen eller vinägern och låt koka under omrörning i ca 2-3 minuter tills ostmassan separerat från vätskan
3. Filtrera i en ren kökshandduk eller ostduk
4. Knyt åt duken så att ostmassan inte rinner ut
5. Placera 4-5 kg vikt på knytet under en halvtimma upp till max en och en halv timma tills dess att vätskan har försvunnit.
6. Tag bort duken och osten är nu färdig att användas.


Kyckling med gorgonzolaost

4 pers
500 g Kycklingfilé
ca 200 g Gorgonzolaost
ca 10-12 potatisar



Skär snitt i kycklingen och lägg i skivad gorgonzolaost. Sätt ugnen på 200 grader ca 35-40 min.
Skala och koka potatisen och pressa den precis före servering.

Keso, ett perfekt protein-berikat mellanmål

250 g naturell keso
1 skalad apelsin skuren i bitar.

Perfekt efter hårt styrketräningspass när du behöver fylla på med proteiner. Glöm inte kolhydraterna om du kört ett hårt konditionspass!


Tonfisk-curry

2 personer

1 burk tonfisk
1/2 rödlök
1 creme fraiche 5%
2-3 msk fettfri majonäs
curry (efter smak)
salt, peppar

Rör ihop och ät till bröd, pasta eller en smaskig sallad. OBS Röran skall vara kall

Tips: Klicka på röran på ägghalvor och servera som aptitretare ?


Proteinberikad pasta?

Jag har ännu inte prövat, det låter skumt, men samtidigt väldigt bra!? Någon som har provat?

Tonfisksallad

4 pers

2 burkar tonfisk ( fileer i vatten)
Romansallad
Tomater
Gurka
Rödlök
Babyspenat
Groddar, eller skott
4 hårdkokta ägg

Currydressing

1 tsk         curry
3 msk       fettfri majonnäs
3 msk       creme fraiche 5%
                 Salt och peppar efter smak

Ceasarsallad

500 g Kycklingfilé
Bacon
Romansallad
babyspenat
coctailtomater
parmesan ost (rivna skivor är godast)

Krutonger
  • Rostbröd (går även att göra med fullkornsbröd)
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 vitlöksklyfta, skalad
  • 30 g parmesanost, finriven
Ceasardressing
  • Ceasardressing: 1 ägg
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • eller 1 dl majonnäs eller grekisk yoghurt
  • 3 sardeller (valfritt)
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 4 msk finriven parmesan
  • 1 tsk honung
  • Salt, vitpeppar och lite citronsaft





Lax med rostade rotfrukter

- Lax (gärna färsk)
- grov salt
- salt, peppar

Ugnsrostade rotfrukter
- Rödbetor
- Kålrot
- Palsternackor
- morot
- potatis (om man vill)

Sås.
Creme fraiche 5%
Rom (röd)

Skala och skär rotfrukterna i lagom stora munsbitar. Lägg på en plåt och pensla med olivolja. Salta.
Använd en ungssäker form och strö i grov salt (Om färsk lax) lägg laxen ovanpå med skinnet nedåt. pensla med olja, salta och peppra
Sätt ugnen på 225 grader och låt rotfrukterna rostas i ca 45-50 min eller tills de fått fin färg.
De sista 15-20 min (beroende på laxens storlek) kan du sätta in formen med laxen i ugnen tillsammans med rotfrukterna.

Sås
Blanda romen med creme fraichen.

Njut ;)


Chicken tikka masala

1 st          kyckling
2 msk      olja
2 st          gul lök(ar)
1 klyfta    vitlök(ar)
1,5 tsk     ingefära, malen
1,5 tsk     koriander, malen
1 tsk        chilipulver
2 krm       kanel, malen
2 msk      curry
1 tsk        salt
1 dl          vatten
3 msk       mango chutney
1 dl           yoghurt


Kesella med jordgubbar

- 100-150 g Kesella lätt 1 %
- Lättyoghurt naturell
- Äkta vaniljpulver
- Hackade nötter (valnötter eller hasselnötter)
- Färska (eller frysta) jordgubbar

Rör ner 100 g Kesella i en skål. Tillsätt yoghurt efter smak och konsistens. Kesellan har en ganska tjock konsistens och behöver blandas ut för att bli riktigt god. Blanda i en liten skvätt äkta vaniljpulver.
Skiva ett gäng färska jordgubbar och lägg i och toppa med hackade nötter.

Ett superbra mellanmål efter träning då kroppen behöver fyllas på med protein. Kesellan innehåller hela 13 % protein.


Välkommen till min receptsida!

Här kommer det förhoppningsvis flöda av bra, nyttiga, smaskiga recept, både egna och andras.



Fokus kommer att ligga på vad som är nyttig och hälsosam mat, speciellt när man tränar.

Håll till godo!

RSS 2.0